Overzicht

Domeinnaam koppelen

De kans is groot dat je als vereniging al een eigen website hebt. Die website staat waarschijnlijk ook gekoppeld aan een eigen domeinnaam, dat is het stukje dat je intypt in de adresbalk van je browser:

Een domeinaam koop je normaal gezien bij een registrar (bijvoorbeeld Combell) en kost ongeveer 15 euro per jaar. Je moet eerst een domeinnaam in bezit hebben voor je hem aan Stamhoofd kan koppelen.

Waarom koppelen?

  • Gebruiken voor het verzenden van e-mails vanaf die domeinnaam
  • Automatisch gebruiken voor inschrijvingspagina (ledenadministratie)

Wat heb je nodig?

  • Een domeinnaam
  • Toegang en login gegevens van jouw registrar
  • Toegang tot de DNS-records op de website van jouw registrar
  • Een portie zelfvertrouwen en misschien wat basis IT-kennis

Instellen

  1. Ga in Stamhoofd naar Instellingen > Personaliseren > Domeinnaam instellen.
  2. Scroll omlaag tot Domeinnaam en klik op Domeinnaam instellen
  3. Vul jouw domeinnaam in, zonder www of ander voorvoegsel.
  4. Klik op Volgende

Je komt nu op een scherm met de instructies van de DNS-records die je moet toevoegen:

💡
Als je in Stamhoofd op de tekst klikt kan je de waarde gemakkelijk kopiëren, op die manier maak je geen fouten. 

Ga nu naar jouw registrar en voeg de DNS-records daar toe. Normaal gezien kan je ze daar ergens één voor één toevoegen. Daarbij moet je voorzichtig het juiste type, naam en waarde overnemen. Bij TTL (time-to-live), een soort van houdbaarheidsdatum kies je één uur, of 3600 seconden. Soms kan het zijn dat je geen punt op het einde moet ingeven van de naam, dat hangt af van jouw registrar.

Als je klaar bent sla je de wijzigingen op bij je registrar. Kijk alles zeker nog eens na. Wacht daarna een minuutje en druk op `Verifieer` in Stamhoofd. Als je een snelle registrar hebt en alles juist hebt ingegeven, krijg je normaal de melding dat alles in orde is. Soms ga je even moeten wachten, dat kan tot 24 uur duren voor de wijzigingen zichtbaar zijn.

Stamhoofd zal in de achtergrond blijven proberen, en je zal een e-mail ontvangen als het gelukt is (of als het is mislukt). Als je problemen blijft krijgen, kan je ons altijd contacteren voor bijkomende assistentie op hallo@stamhoofd.be.

Om te verhinderen dat iemand iets kapot maakt blijven wij ook periodiek controleren of jouw DNS-records nog juist zijn. Het zou namelijk kunnen dat iemand anders in jouw vereniging per ongeluk iets wijzigt of kapot maakt in die DNS-instellingen. Als dat het geval is, kan het zijn dat jouw inschrijvingspagina tijdelijk onbeschikbaar wordt. Daarom zullen we jullie ook automatisch een e-mail sturen als het mis gaat.

Wil je nu ook je webshop(s) plaatsen op een subdomeinnaam, dan kan moet je nog bijkomende stappen volgen. Je kan daarvoor de volgende gids doornemen via de knop hieronder.

Mijn DNS-provider ondersteunt maximaal 255 karakters

Sommige DNS-providers ondersteunen maar een maximale lengte voor de waardes van de records. In dat geval kan je met ons contact opnemen (hallo@stamhoofd.be) als het niet lukt, waardoor we de lengte van de TXT record kunnen beperken tot 255 karakters. De beveiliging voor het versturen van e-mails via DKIM zal dan overschakelen naar 1024 bit, in plaats van 2048 bit.

Niet gevonden wat je zocht?

Je helpt jezelf het snelst door eerst te kijken of het antwoord op jouw vraag in de documentatie staat. Staat het er niet tussen, dan kan je contact opnemen via hallo@stamhoofd.be.