Overzicht

Betaalmethodes voor webshops instellen

Bestellingen kunnen enkel betaald worden via de betaalmethodes die je instelt per webshop.

Je kan deze betaalmethodes aanvinken via Naam webshop > Betaalmethodes (onder Instellingen). Je kan meerdere betaalmethodes combineren.

Online betaalmethodes

Online betalingen zijn uiteraard het gemakkelijkst, hierbij heb je zelf geen opvolgingswerk meer.

 • Elke besteller kiest een online betaalmethode, betaalt online en krijgt pas als die gelukt is een bevestiging van de bestelling (ook kopie via e-mail).
 • (Bij ticketverkoop): De besteller ontvangt meteen de tickets zodra de betaling is bevestigd (± na enkele seconden).
 • (Voorraad): De voorraad wordt tijdelijk gereserveerd zodra de besteller de betaalpagina opent en bezig is met betalen. Pas als we van de bank horen dat de betaling is mislukt, geven we de voorraad terug vrij.

Kostprijs

Bij online betalingen betaal je wel altijd een transactiekost per betaling. Dit hangt af van de betaalmethode en de betaalprovider waarmee je samen werkt. Werk je met de betaalprovider van Stamhoofd (Stripe), dan zijn de kosten als volgt:

Bancontact
€ 0,24 + 0,2% (= € 0,26 op een betaling van € 10,00)
iDEAL
€ 0,21 + 0,2% (= € 0,23 op een betaling van € 10,00)
Kredietkaart
€ 0,15 + 1% (= € 0,25 op een betaling van € 10,00)
€ 0,15 + 2,8% voor business of buiten-EU kaarten, zelden het geval bij verenigingen
Apple Pay
Zelfde als kredietkaart
Google Pay
Zelfde als kredietkaart

Wettelijke informatie

Wil je online betalen activeren voor een webshop? Kijk dan eerst of volgende zaken in orde zijn, anders kan je aansluiting afgekeurd worden door een betaalprovider.

 • Voeg jouw algemene voorwaarden toe bij Webshop instellingen > Tekst, omslagfoto en externe links > Externe links (onderaan). Gebruik eventueel onze template hieronder.
 • Voorzie een clausule over herroepingsrecht in jouw algemene voorwaarden, zelfs al is dat niet van toepassing (bv. bij bederfbare voeding of een ticketverkoop). Zie hiervoor ook de template hieronder.
 • Link naar contactpagina met telefoonnummer + e-mail of contactformulier (bij Webshop > Pagina > Externe links)
 • Verkoop je alcohol (bv. bier)? Geef dan duidelijk aan in de algemene voorwaarden dat je de leeftijd controleert bij het afhalen en enkel alcohol meegeeft aan volwassenen + vermeld dit ook op de webshop zelf. Dit is verplicht.
 • Zorg dat de uitleg op de webshop zelf voldoende duidelijk is, zodat men goed weet waarover de webshop gaat.
 • (Enkel voor geregistreerde verenigingen): Stel een ondernemingsnummer en/of BTW-nummer in voor jouw vereniging (Via Instellingen > Algemeen).

Aansluiten bij een betaalprovider

Om online betalingen te ontvangen, moet je wel eerst aansluiten bij een betaalprovider:

Je bent al aangesloten bij een provider?

💳
Werk je met je eigen provider? Dan betaal je andere tarieven voor je online betalingen.

Ben je al aangesloten voor online betalingen? Stamhoofd ondersteunt enkel online betalingen via Stripe of Mollie, maar Mollie staat standaard uit. Als je jouw bestaande Mollie account wilt koppelen kan je die aanzetten via Instellingen > Experimenten. Daarna kan je jouw Mollie account koppelen via Instellingen > Betaalaccounts.

Je kan ook jouw Payconiq account koppelen. Meer info.

Nog een andere betaalprovider? Die ondersteunen we helaas niet. Je zal voorlopig moeten aansluiten bij een provider die we ondersteunen. Je kan hier stemmen op andere providers.

Betalen via overschrijving

Standaard staat deze betaalmethode aan voor nieuwe webshops. Dit is dan ook de eenvoudigste methode om te gebruiken aangezien je verder nergens voor hoeft aan te sluiten.

 • Bij betalen via overschrijving krijgt elke besteller na het plaatsen van een bestelling de overschrijvingsinstructies. Ze ontvangen deze ook nog eens als kopie via e-mail.
 • Je moet zelf (=de vereniging) in Stamhoofd aanduiden dat je de overschrijving hebt ontvangen. Dat kan het snelst via het tabblad 'Overschrijvingen', maar kan ook door individueel een bestelling open te klikken en te markeren als betaald, of meerdere bestellingen te selecteren en via het (...)-menu bovenaan ze als betaald te markeren.
 • Een besteller krijgt automatisch een e-mail zodra je de bestelling als betaald hebt gemarkeerd (tenzij de afhaaldatum in het verleden ligt of de webshop ondertussen al gesloten is).
 • (Bij ticketverkoop): de tickets worden pas verzonden via e-mail nadat je de betaling als betaald hebt gemarkeerd.
 • (Voorraad): eventuele voorraad wordt gereserveerd door de bestelling tenzij je de bestelling annuleert.

Je kan zelf kiezen of je met een gestructureerde mededeling werkt of zelf een eigen mededeling voorziet. Die mededeling voor overschrijvingen kan je wijzigen via Betaalmethodes > Overschrijvingen.

Het bankrekeningnummer waarop leden betalen kan je ook wijzigen via Betaalmethodes > Overschrijvingen.

Kostprijs

Stamhoofd brengt geen kosten in rekening voor overschrijvingen. Dit is dus gratis.

Overschrijven via QR-code (optioneel)

📱
Niet elke bankapp ondersteunt deze functionaliteit, en kiest zelf of ze deze QR-codes ondersteunen, daar hebben wij geen impact op.

Bij elke overschrijving tonen we ook altijd een QR-code waarmee ze de overschrijving sneller kunnen uitvoeren (behalve op smartphones). Je kan deze niet vergelijken met een betalings-QR-code van bijvoorbeeld Bancontact of Payconiq. Die QR-code doet niets meer dan de overschrijvingsmededeling en bankrekeningnummer automatisch overnemen in de bankapp van de betaler, en is helemaal optioneel.

Werkt de QR-code niet? Dan kan men het dus gewoon manueel overtypen, dat is exact hetzelfde.

Ter plaatse betalen

Wil je dat bestellers ook gewoon cash betalen of via een bankterminal ter plaatse? Dan kan je 'Ter plaatse' aanvinken als betaalmethode.

 • Een besteller hoeft niet te betalen in de webshop, maar kiest voor 'betalen ter plaatse'.
 • Je kan zelf in Stamhoofd aanduiden dat je de betaling hebt ontvangen, maar dat is niet noodzakelijk. Dat kan door individueel een lid open te klikken en in het tabblad 'Betaling' de betaling als betaald te markeren.
 • (Bij ticketverkoop): De besteller ontvangt meteen de tickets.
 • (Voorraad): eventuele voorraad wordt gereserveerd door de bestelling tenzij je de bestelling annuleert.

Kostprijs

Stamhoofd brengt geen kosten in rekening voor betalingen ter plaatse. Dit is dus gratis.

Niet gevonden wat je zocht?

Je helpt jezelf het snelst door eerst te kijken of het antwoord op jouw vraag in de documentatie staat. Staat het er niet tussen, dan kan je contact opnemen via hallo@stamhoofd.be.