Simon Backx

Stel een voorraad in voor jouw webshop

Soms heb je maar een beperkt aantal stuks van iets dat je verkoopt. In die gevallen is het handig dat je de verkoop kan limiteren.


Vanaf nu kan je per product een voorraad instellen. Daarna houdt Stamhoofd automatisch bij hoeveel er al verkocht zijn en hoeveel er dus nog beschikbaar zijn. Je kan op elk ogenblik zelf de voorraad terug aanpassen. Zodra er minder dan 10 stuks beschikbaar zijn zal dat ook zichtbaar zijn op de webshop. Ook producten die uitverkocht zijn blijven zichtbaar met een duidelijk 'Uitverkocht' label, maar je kan ze niet meer toevoegen aan je winkelmandje.

Als je een bestelling annuleert of verwijdert passen we automatisch de voorraad terug aan. Als je later een geannuleerde bestelling toch verwerkt, dan passen we ook de voorraad terug aan. De enige voorwaarde is dat de bestelling geplaatst werd op het moment dat je de voorraadfunctie aan had staan.

In sommige gevallen is een product tijdelijk onbeschikbaar, in dat geval kan je nu ook een product 'onbeschikbaar' maken zonder dat je de voorraadfunctie moet gebruiken.

Bij online betalingen wordt de voorraad aan het begin gereserveerd, pas als we van de bank te horen krijgen dat de betaling niet is doorgegaan, wordt de voorraad terug vrijgegeven. Dit kan voor een bizarre situatie zorgen dat als iemand bijvoorbeeld kiest voor betalen met 'Bancontact', daarna snel terugklikt, en een andere betaalmethode kiest, het product op dat moment tijdelijk uitverkocht kan zijn. De betaalprovider noch Stamhoofd is namelijk op dat moment op de hoogte gebracht dat de gebruiker de betaalpagina heeft verlaten. Het blijft bovendien technisch mogelijk dat de betaling nog doorgaat. Er is voorlopig technisch geen oplossing voor dit probleem. Als een gebruiker echter zelf op 'annuleren' klikt op de betaalpagina, dan is dit probleem er niet (maar bij veel apps is die knop er niet).

We gaan deze werking nog evalueren, maar momenteel is het enige alternatief om de voorraad pas aan te passen als we van de bank te horen krijgen dat te betaling gelukt is. Maar dan riskeer je dus dat er uiteindelijk meer dan het maximum aantal besteld zal kunnen worden (omdat meerdere mensen een betaling tegelijk starten en we de betaling niet meer kunnen weigeren als ze beide betaald hebben).

Andere aanpassing: je kan nu ook zoeken op de naam van ouders

Stuur ons gerust feedback via hallo@stamhoofd.be šŸ‘‹