Betaalmogelijkheden op Stamhoofd

Hoe activeer je de online betaalmethodes in Stamhoofd


Je kan online betalen accepteren in Stamhoofd als je dat wilt. Dat is echter optioneel. Bij online betalingen moet je nog een kleine transactiekost betalen aan de betaalprovider.


Transactiekosten

Overschrijven
Gratis
Payconiq
20 cent
Bancontact
31 cent
Kredietkaart
€ 0,25 + 1,8%
€ 0,25 + 2,8% voor zakelijke of buiten-EU kaarten
iDEAL
29 cent

Overschrijven

Als je geen transactiekosten wilt betalen, kan je gebruik maken van overschrijvingen. Dit is de standaard betaalmethode waarvoor je eigenlijk bijna niets hoeft in te stellen. Het enige wat je moet doen is een bankrekeningnummer instellen. Je kan dit doen op het niveau van de vereniging en ook per webshop.

Instellingen Betaalmethodes

Het leuke aan overschrijven is dat we op computers een QR-code kunnen tonen waarmee je de overschrijving snel kan uitvoeren. Dit is wel niet te vergelijken met een QR-code van bijvoorbeeld Bancontact, iDEAL of Payconiq. Als gebruikers deze QR-code scannen met hun bankapp, dan zal die bankapp automatisch alle velden invullen om de overschrijving juist uit te voeren. Dat is dus vooral een hoop gebruiksgemak en minder typefouten 🙌 Let wel op, niet elke bankapp ondersteunt deze QR-codes. Je kan de QR-code ook niet scannen met een gewone QR-code scanner, het moet echt met een bankapp gescand worden.

Het enige nadeel van overschrijven is dat je zelf de betaalstatus moet opvolgen. Maar dat is eigenlijk niet zoveel werk. Je kan elke maand bv. één keer alle overschrijvingen nakijken. Via het linkermenu 'Overschrijvingen' kan je de betaalstatus van alle overschrijvingen aanpassen. Je kan ook een beheerdersrol maken die toegang heeft tot overschrijvingen, ideaal voor bv. jouw penningmeester of financieel verantwoordelijke!

Je kan zelf kiezen wat voor mededeling je graag gebruikt voor jouw overschrijvingen: een gestructureerde mededeling, bestelnummer, naam van het lid of gewoon een vaste mededeling.

Overschrijving uitvoeren


Payconiq

Payconiq is de goedkoopste online oplossing. En in België is de betaalmethode al redelijk goed ingeburgerd. Ze is bijvoorbeeld al ingebouwd in enkele bankapps (KBC en ING), en op termijn verwachten we dat alle bankapps ondersteuning zullen inbouwen. Dat wil zeggen dat je niet langer de Payconiq by Bancontact app moet installeren om te kunnen betalen met Payconiq. Het is dus een waardevol alternatief voor Bancontact.

De aansluiting bij Payconiq moet verlopen via ons (info via knop hieronder), maar als je al aangesloten bent via jouw bank kan je een verkorte procedure volgen (omdat het hier om online betalingen gaat, die hebben andere tarieven dan via de vaste QR-sticker). Na aansluiting zal je van ons een API-key ontvangen die je kan ingeven bij Instellingen Betaalmethodes. Daarna kan je Payconiq aanvinken bij je webshops of, als je ledenadministratie hebt geactiveerd, bovenaan die pagina.

Hou er rekening mee dat de activatie van Payconiq even kan duren (3 tot 5 weken) omdat zij allerlei procedures moeten doorlopen i.v.m. witwas en terrorisme wetgeving. Met een beetje geluk gaat het wel veel sneller. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om alvast de contracten in orde te brengen, ook als je nog twijfelt of als het mogelijks te lang duurt: aansluiten is gewoon gratis en is niet super veel werk.

Info over aansluiting bij Payconiq

Betalen met Payconiq


Bancontact en iDEAL

Een feitelijke vereniging kan helaas geen Bancontact en iDEAL betalingen accepteren. Je kan dan geen account aanmaken bij Mollie. Kijk even na of het niet verstandiger is om een VZW op te richten, want die beschermt jou en de vrijwilligers veel beter.

De aansluiting bij Bancontact en iDEAL verloopt via Mollie. De activatie hiervan gaat redelijk snel en meestal zal je al meteen betalingen kunnen accepteren. De uitbetalingen blijven echter wel geblokkeerd door Mollie tot alle documenten zijn nagekeken (wat verplicht is voor de witwas en terrorisme wetgeving).

Wil je online betalen activeren voor een webshop? Kijk dan volgende zaken in orde, anders kan je aansluiting afgekeurd worden door Mollie.

  • Voeg algemene voorwaarden toe (vraag ons gerust naar een template via hallo@stamhoofd.be) (bij Webshop > Pagina > Externe links)
  • Een retourbeleid, zelfs al is dat niet van toepassing (bv. bij bederfbare voeding) (bij Webshop > Pagina > Externe links)
  • Jullie ondernemingsnummer/KVK-nummer en/of BTW-nummer (Instellingen > Algemeen)
  • Link naar contactpagina met telefoonnummer + e-mail of contactformulier (bij Webshop > Pagina > Externe links)
  • Verkoop je alcohol (bv. bier)? Geef dan duidelijk aan in de algemene voorwaarden dat je de leeftijd controleert bij het afhalen en enkel alcohol meegeeft aan volwassenen + vermeld dit ook op de webshop zelf. Dit is verplicht.
  • Zorg dat de uitleg op de webshop zelf voldoende duidelijk is, zodat Mollie goed weet waarover de webshop gaat.

Meer info: Welke informatie moet er verplicht op mijn website staan?

Zorg dat je altijd heel nauwkeurig bent als je alles invult. Je wilt absoluut vermijden dat de aansluiting vertraging oploopt doordat het afgekeurd wordt.

Aansluiten kan via:

Instellingen Betaalmethodes Mollie koppelen

Na aansluiting kan je Bancontact/iDEAL aanvinken bij jouw webshops of als betaalmethode voor het inschrijven.

Bancontact of iDEAL