Betaalmogelijkheden op Stamhoofd

Hoe activeer je de online betaalmethodes in Stamhoofd


Je kan online betalen accepteren in Stamhoofd als je dat wilt. Dat is echter optioneel. Bij online betalingen moet je nog een kleine transactiekost betalen aan de betaalprovider.


Transactiekosten

Overschrijven
Gratis
Payconiq
20 cent
Bancontact
31 cent
iDEAL
29 cent

Overschrijven

Als je geen transactiekosten wilt betalen, kan je gebruik maken van overschrijvingen. Dit is de standaard betaalmethode waarvoor je eigenlijk bijna niets hoeft in te stellen. Het enige wat je moet doen is een bankrekeningnummer instellen. Je kan dit doen op het niveau van de vereniging en ook per webshop.

Instellingen Betaalmethodes

Het leuke aan overschrijven is dat we op computers een QR-code kunnen tonen waarmee je de overschrijving snel kan uitvoeren. Dit is wel niet te vergelijken met een QR-code van bijvoorbeeld Bancontact, iDEAL of Payconiq. Als gebruikers deze QR-code scannen met hun bankapp, dan zal die bankapp automatisch alle velden invullen om de overschrijving juist uit te voeren. Dat is dus vooral een hoop gebruiksgemak en minder typefouten 🙌 Let wel op, niet elke bankapp ondersteunt deze QR-codes. Je kan de QR-code ook niet scannen met een gewone QR-code scanner, het moet echt met een bankapp gescand worden.

Het enige nadeel van overschrijven is dat je zelf de betaalstatus moet opvolgen. Maar dat is eigenlijk niet zoveel werk. Je kan elke maand bv. één keer alle overschrijvingen nakijken. Via het linkermenu 'Overschrijvingen' kan je de betaalstatus van alle overschrijvingen aanpassen. Je kan ook een beheerdersrol maken die toegang heeft tot overschrijvingen, ideaal voor bv. jouw penningmeester of financieel verantwoordelijke!

Je kan zelf kiezen wat voor mededeling je graag gebruikt voor jouw overschrijvingen: een gestructureerde mededeling, bestelnummer, naam van het lid of gewoon een vaste mededeling.

Overschrijving uitvoeren


Payconiq

Payconiq is de goedkoopste online oplossing. En in België is de betaalmethode al redelijk goed ingeburgerd. Ze is bijvoorbeeld al ingebouwd in enkele bankapps (KBC en ING), en op termijn verwachten we dat alle bankapps ondersteuning zullen inbouwen. Dat wil zeggen dat je niet langer de Payconiq by Bancontact app moet installeren om te kunnen betalen met Payconiq. Het is dus een waardevol alternatief voor Bancontact.

De aansluiting bij Payconiq verloopt via ons en kan je in gang steken door een e-mail te sturen naar hallo@stamhoofd.be. Daarna bezorgen we jou de nodige documenten en informatie. Na aansluiting zal je van ons een API-key ontvangen die je kan ingeven bij Instellingen Betaalmethodes. Daarna kan je Payconiq aanvinken bij je webshops of, als je ledenadministratie hebt geactiveerd, bovenaan die pagina.

Hou er rekening mee dat de activatie van Payconiq even kan duren (tot 2 weken) omdat zij allerlei procedures moeten doorlopen i.v.m. witwas en terrorisme wetgeving. Met een beetje geluk gaat het wel veel sneller. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden om alvast de contracten in orde te brengen, ook als je nog twijfelt of als het mogelijks te lang duurt: aansluiten is gewoon gratis en is niet super veel werk.

Ben je al aangesloten bij Payconiq? Geen probleem, de activatie zal dan ook veel sneller gaan. Stuur ons dan een e-mail en we bezorgen je nog één document dat je moet ondertekenen.

Betalen met Payconiq


Bancontact en iDEAL

De aansluiting bij Bancontact en iDEAL verloopt via Mollie. De activatie hiervan gaat redelijk snel en meestal zal je al meteen betalingen kunnen accepteren. De uitbetalingen blijven echter wel geblokkeerd door Mollie tot alle documenten zijn nagekeken (wat verplicht is voor de witwas en terrorisme wetgeving).

Instellingen Betaalmethodes Mollie koppelen

Een feitelijke vereniging kan helaas geen Bancontact en iDEAL betalingen accepteren. Je kan dan geen account aanmaken bij Mollie. Kijk even na of het niet verstandiger is om een VZW op te richten, want die beschermt jou en de vrijwilligers veel beter.

Bancontact of iDEAL